Szkodniki w naszym otoczeniu
Data dodania: 29-11-2021
Szkodniki sanitarne - zanieczyszczają produkty, jak również przenoszą niebezpieczne choroby zakaźne. Do tej grupy szkodników zalicza się głównie: gryzonie (najgroźniejsze szczury) i owady (np. muchy, karaczany, mrówki faraona, roztocza). Roztocza wywołują choroby o podłożu alergicznym, natomiast kleszcze przenoszą niebezpieczne dla zdrowia choroby tj. borelioza, babeszjoza, anaplazmoza jak również kleszczowe zapalenie opon mózgowych. Prusaki i karaluchy przenoszą różne drobnoustroje chorobotwórcze, wywołujące wiele chorób, takich jak biegunka, gruźlica czy cholera, zanieczyszczają produkty żywnościowe odchodami.
Najważniejszymi szkodnikami upraw są:
Zwalczanie szkodników
Szkodniki możemy zwalczać w różny sposób, wykorzystując metody biologiczne (ekologiczne), w których nie stosuje się środków chemicznych, które mogą być groźne dla ludzi i całego środowiska, jak również dla zwalczanych szkodników. Jednak, gdy szkodników jest bardzo dużo, metody ekologiczne mogą okazać się niewystarczające, trzeba zastosować metodę chemiczną, która jest dominującą metodą przy zwalczaniu szkodników. W tym wypadku liczy się skuteczność. Zastosowanie preparatów chemicznych wiąże się zazwyczaj z unicestwieniem większej liczby szkodników.
Środki owadobójcze
Środki owadobójcze (insektycydy, pestycydy) stosuje się w celu zwalczania owadów żerujących na roślinach uprawnych, sadowniczych, warzywniczych, jak również w lasach. Środki owadobójcze nie tylko zwalczają insekty, ale również ograniczają ich rozmnażanie poprawiając tym samym jakość plonów. Ich zastosowanie często jest konieczne, kiedy niepożądani goście atakują nasze uprawy. Stosujemy je zapobiegawczo, jako środek odstraszający owady, lub w celu eliminacji szkodników, które już żerują.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Poradnik
Wiele szkodników poprzez zanieczyszczenie produktów, czy ugryzienia przenosi niebezpieczne choroby, wirusy bakterie, grzyby, alergie.
Szkodniki żyjące w naszym otoczeniu powodują ogromne straty w gospodarce rolnej, leśnej, niszczą produkty spożywcze, zbiory żywności przechowywane w magazynach i przetwórniach, a także meble, odzież i książki. Przyczyniają się do uszkadzania roślin uprawnych, powodując znaczne obniżenie plonów lub ich całkowite zniszczenie, co ma wpływ na mniejszą ilość pozyskanych produktów żywnościowych.
Szkodniki możemy podzielić na kilka grup:
Szkodniki gospodarcze:
Szkodniki możemy podzielić na kilka grup:
Szkodniki gospodarcze:
- szkodniki upraw - to jeden z największych problemów wielu gospodarstw rolnych i ogrodniczych. Szkodniki upraw niszczą rośliny uprawne, często całe plony. W walce ze szkodnikami upraw, najważniejsze znaczenie ma ich szybkie wykrycie, identyfikacja i zwalczanie. Im szybciej szkodnik zostanie zauważony, tym szybciej można rozpocząć jego zwalczanie.
- szkodniki magazynowe - wyrządzające szkody w magazynach poprzez uszkodzenie ziaren, a także zanieczyszczenie ich martwymi owadami, wydzielinami, a w przypadku gryzoni zanieczyszczanie odchodami, sierścią. Szkodniki magazynowe przenoszą różnego rodzaju choroby i pasożyty. Do szkodników magazynowych zaliczamy: owady, roztocza oraz gryzonie.
Szkodniki sanitarne - zanieczyszczają produkty, jak również przenoszą niebezpieczne choroby zakaźne. Do tej grupy szkodników zalicza się głównie: gryzonie (najgroźniejsze szczury) i owady (np. muchy, karaczany, mrówki faraona, roztocza). Roztocza wywołują choroby o podłożu alergicznym, natomiast kleszcze przenoszą niebezpieczne dla zdrowia choroby tj. borelioza, babeszjoza, anaplazmoza jak również kleszczowe zapalenie opon mózgowych. Prusaki i karaluchy przenoszą różne drobnoustroje chorobotwórcze, wywołujące wiele chorób, takich jak biegunka, gruźlica czy cholera, zanieczyszczają produkty żywnościowe odchodami.
Najważniejszymi szkodnikami upraw są:
- chwasty obniżające plony roślin uprawnych;
- owady - m.in. mączliki,mszyce, ziemiórki, pchełki, chrząszcze, mszyce, muchówki, gąsienice motyli, chrząszcze z rodziny kornikowatych i ryjkowcowatych ,
- roztocza - m.in. przędziorki, szarańcze powodujące szkody w uprawach ogrodniczych i rolniczych ;
- termity i korniki powodujące uszkodzenia w budynkach mieszkalnych;
- mrówki faraona niszczące przechowywaną żywność;
- „mole książkowe” powodujące szkody w zbiorach książek
- kleszcze, roztocza, wszy, pchły, pluskwy domowe, komary, muchy tse-tse - pasożyty zewnętrzne przenoszące choroby;
- nicienie niszczące uprawy, m.in. węgorki i mątwiki.
- ślimaki wywołujące szkody w uprawach roślin;
- ssaki - myszy, nornice, chomiki, zające, sarny - niszczące uprawy roślinne oraz przechowywaną żywność.
- ptaki - szpaki, wróble
Zwalczanie szkodników
Szkodniki możemy zwalczać w różny sposób, wykorzystując metody biologiczne (ekologiczne), w których nie stosuje się środków chemicznych, które mogą być groźne dla ludzi i całego środowiska, jak również dla zwalczanych szkodników. Jednak, gdy szkodników jest bardzo dużo, metody ekologiczne mogą okazać się niewystarczające, trzeba zastosować metodę chemiczną, która jest dominującą metodą przy zwalczaniu szkodników. W tym wypadku liczy się skuteczność. Zastosowanie preparatów chemicznych wiąże się zazwyczaj z unicestwieniem większej liczby szkodników.
Środki owadobójcze
Środki owadobójcze (insektycydy, pestycydy) stosuje się w celu zwalczania owadów żerujących na roślinach uprawnych, sadowniczych, warzywniczych, jak również w lasach. Środki owadobójcze nie tylko zwalczają insekty, ale również ograniczają ich rozmnażanie poprawiając tym samym jakość plonów. Ich zastosowanie często jest konieczne, kiedy niepożądani goście atakują nasze uprawy. Stosujemy je zapobiegawczo, jako środek odstraszający owady, lub w celu eliminacji szkodników, które już żerują.
- Insektycydy - dzielimy na dwie grupy – jedne z nich wykorzystywane są w ogrodach, sadach, jako środki ochrony roślin. Inne zaś stosuje się na zewnątrz budynków i wewnątrz w celu pozbycia się uciążliwych owadów.
- Pestycydy (środki ochrony roślin) - substancje naturalne lub syntetyczne stosowane do zwalczania szkodników. Ich zadaniem jest ochrona roślin uprawnych, głównie przed grzybami, owadami i chwastami. Pestycydy stosowane są w rolnictwie, ogrodnictwie i leśnictwie, ale też w obszarach miejskich.
- Herbicydy (środki chwastobójcze) - przeznaczone do eliminacji chwastów występujących na polach uprawnych, upraw warzywniczych oraz sadowniczych.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Poradnik